Zdravotní účinky čaje matcha
načerpejte zdraví díky čaji matcha
Japonský práškový zelený čaj jménem matcha proslul po celém světě coby esenciální součást tradičního čajového rituálu. Velice dobře jej známe díky jeho tisícileté propojenosti s řádovým životem buddhistických chrámů, a samozřejmě patřil k oblíbenému nápoji všech japonských samurajů. Již právě proto matchu oprávněně předchází pověst výborného čaje pro momenty hluboké meditace. Ovšem o skutečnosti, že mimo chvilek klidu pili staří samurajové matchu naopak i ve vyhrocených okamžicích pár minut před bitvou, se již tolik neví. Matcha totiž nejen uklidňuje, avšak rovněž tak dokáže lidskému organismu dodat tolik potřebnou energii a povzbudit jej k daleko lepším výkonům. Z toho důvodu se milovníci matchy po celém světě rekrutují nejenom z řad zastánců tradičního čajového ceremoniálu, ale stejně tak se nachází i mezi vyznavači zdravého životního stylu.
Ovšem nutno podotknout, že to je oprávněné. Úplně postačí, když zmíníme příběh patřící k rozšíření matchy za hranice Číny, jež představuje její dávnou pravlast. Ve starověké Číně se stal odnepaměti jedním z nejpopulárnějších kroků, jak lze uchovat sílu léčivých bylin prostřednictvím jejich transformace do práškové formy. Většina tehdejších největších klenotů tradičního lékařství tím pádem proudila mezi lidmi zrovna v podobě prášku. Výjimku neznamenal ani čaj matcha. De facto vždycky se jednalo o velice uznávaný lék proti horečkám a různým zánětům, jež navíc uměl chorobou vyčerpaný organismus přirozeně pročistit, a tím i rychleji zregenerovat.
O spoustu století později následně k této zkušenosti přistupují i závěry klinických studií, jež mnohé postřehy čínské medicíny jenom potvrzují a dokazují. Nejdůležitější příznivé účinky pravidelné konzumace tohoto čaje jsou z velké části odrazem toho, že se matcha řadí do kategorie zelených čajů. Oproti ostatním zeleným čajům ovšem tentokrát máme k dispozici takový nápoj, v něhož jsou následkem specifického způsobu výroby a zejména samotné přípravy pozitivní efekty několikanásobně vyšší a intenzivnější.
Hlavní důvod je přitom docela prostý. Na rozdíl od běžné přípravy zeleného čaje, kdy se čajové lístky přelijí horkou vodou a poté se z nálevu vyjmou, čajový prášek matchy rozmícháme s vodou, a vypijeme jej tak spolu s nimi. Z toho důvodu také náš organismus v mnohonásobně větší míře využije maximum účinných látek, jež zelený čaj obsahuje.
Snad nejvýraznějším způsobem se tento klad projevuje u antioxidantů, což značí veledůležité látky stojící za zpomalováním stárnutí, zlepšením celkové tělesné kondice, i lepším spalováním tuků a energie. Laboratorní analýzy třeba prokázaly, že v matche je přítomno asi čtrnáctkrát tolik antioxidantů co takové borůvky, a především až desetkrát více než samotný zelený čaj! Stejný ale o něco méně výrazný statistický rozdíl se pak nalézá i ve srovnání účinků zeleného čaje a matchy na intenzivitě tělesného spalování tuků. Obyčejné zelené čaje tento úkon dokáží zesílit zhruba o deset procent, zatímco matcha až o rovných čtyřicet procent.
Na začátku jsme mluvili o tom, že japonští samurajové se v náročných chvílích přípravy na bitvu rádi posilňovali zrovna šálkem čaje matcha. Proto není divu, že i potenciál tohoto blahodárného čaje se stal, co se týče posílení vytrvalosti, předmětem vědeckého bádání. Výsledky potom objevily, že šálek matchy vypitý před namáhavým cvičením či jinou fyzickou aktivitou obecně výrazně stimuluje činnost kardiovaskulárního systému, a tím také zvyšuje odolnost a výdrž našeho organismu.
Matcha navíc oproti normálním zeleným čajům neobsahuje prakticky žádný kofein, což zase našemu organismu jenom prospěje, protože energie získaná její konzumací není vykoupena nežádoucími vlivy kofeinové stimulace těla.