Jak se pěstuje čaj matcha
poznejte pěstování a výrobu práškového zeleného čaje
Japonští fajnšmekři čaje povýšili samotný čajový obřad za hotové umění. Rovněž také i pěstování čaje matcha můžeme v dnešní době označit coby opravdovou vědu, a v žádném případě nebudeme nikterak přehánět. Co se týče jeho náročnosti a pečlivého důrazu kladeného na všechny detaily, bychom totiž jen s komplikacemi nalezli jiný čaj, jehož plantážím se věnuje minimálně stejná pozornost. Matcha se tak v současnosti právem považuje za jeden z nejdražších čajů vůbec. Tajemství této jedinečnosti přirozeně vězí již v samotných sazenicích, jež prochází důkladným výběrem. Ovšem největší podíl práce spočívá ve vlastním pěstování, sklízení a následném zpracování. Nyní se spolu podíváme na to, co všechno se musí na svahu učinit, aby se matcha dostala i na váš stůl.
Čajové plantáže, díky nimž svět získává tu nejcennější matchu, se nachází většinou v centru Japonska. Právě tady se po pěti letech od zasazení a starost o ty nejvybranější sazenice Camellie sinensis, tedy čajovníku čínského, můžeme těšit a začít se samotnou sklizní a zpracováním matchy. Nejdříve se však musí provést naprosto zásadní operace, díky níž matcha vděčí za svou tolik typickou sytě zelenou barvu.
Společně se začátkem dubna totiž pěstitelé zkontrolují první, nesměle rašící, pupeny čajovníku, aby chvíli nato de facto celou plantáž překryli tak, aby na ni nepronikaly sluneční paprsky. Hlavním cílem tu je ubrat čajovníkům zhruba na dvacet dní až devadesát procent světla, jemuž by v opačném případě byly rostliny vystaveny. Záměr tohoto nezvyklého kroku se přitom sám nabízí, jelikož za takto změněných světelných podmínek poté dochází k silnému omezení fotosyntézy, s čímž se pojí intenzivní nárůst výroby chlorofylu. Díky tomuto jemu vznikne sytě zelené zbarvení matchy, podle kterého tento čaj vždycky bezpečně poznáme.
Pochopitelně se ovšem nikdy nejedná pouze o barvu. Výsledkem několikatýdenního zastiňování je též i vyšší množství theaninu, a to v každém čajovém lístku. Theanin představuje aminokyselinu, jež přímo zodpovídá za charakteristickou plnou chuť čaje matcha. S prvními květnovými dny potom může začít krátká doba sklizně, která vždy probíhá pouze ročně. Jestliže byste rádi okusili tu absolutně nejlepší matchu, ptejte se po tzv. „First Flush“ každé sklizně. Hovoříme tedy o vůbec první várce sebraných lístků té dané sezóny.
Ačkoliv si při pohledu na samotný již zpracovaný čajový prášek nevšimnete, matcha značí produkt získávaný jedině z těch nejjemnějších čajových lístků. Výše popsaná metoda umělého vytváření stínu nad plantáží samozřejmě neovlivňuje vnitřní vlastnosti lístků přímým způsobem. Tímto jde o výsledek usilovného snažení čajovníku o přístup k životodárnému slunečnímu světlu.
Z toho důvodu, že jsou rostliny uměle ochuzovány o více než čtyři pětiny slunečního záření, k němuž by se jinak lehce dostaly, jim nezbývá, než aby se samy snažily za světlem natáhnout. Samotný efekt tohoto třítýdenního snažení na sebe přirozeně nenechá moc dlouho čekat. Na úplném konci dvacetidenní „temné“ doby tak již pěstitel s úlevou pozoruje, že se čajové lístky u všech keřů postupně staly o dost tenčí, užší a také i delší. Společně s tímto se proměnil také vzhled u samotných pupenů, ty jsou tak výrazně měkčí. Zrovna díky těmto dvaceti dnům, při kterých tato proměna proběhla, tak vděčíme za to, že je matcha čajem nad ostatní jemným, avšak zároveň jasně zbarveným a plné chuti.