Jak využít matchu v kuchyni
poznejte recepty a kulinářské tipy s matchou
Milovníci tradičního japonského čajového rituálu jej znají kromě jiného coby císařský čaj. Snad každý, kdo se trochu zajímá o historii, moc dobře ví, že čaj matchu na císařském dvoře popíjeli stovky let, znamenal pro ně totiž jeden z nejlahodnějších čajových životabudičů. V několika posledních letech se ovšem věhlas čaje matcha rozrůstá a přechází i hranice ryze čajové populace. Ve větší míře se tak lze s tímto čajem setkat i v prostředí výživových poradců. Ti jej zahrnují mezi tzv. superpotraviny. Pod tímto označením se nachází všelijaké více či méně exotické druhy ovoce a zeleniny, jež obsahují mimořádné látky blahodárné pro naše zdraví. Jelikož jediný šálek matchy je úplně stejně výživný jako deset šálků klasického zeleného čaje, dává takové zařazení jistě smysl. Proto vás už určitě nepřekvapí, že se matcha používá častokrát i v kuchyni, kde má spoustu různého využití.
Když se během dvanáctého století matcha vůbec poprvé dostávala z oblasti Číny na břehy Japonských ostrovů, předcházela jí na prvním místě pověst zázračného léku, který účinně působil v boji proti celé řadě onemocnění. Ačkoliv přirozeně známe tento zelený prášek především coby jeden z nejlahodnějších japonských čajů, nepředstavuje využívání jeho síly i pro jiné účely nic nového či zvláštního. Matchu si zamilujete i tehdy, pokud čaj příliš nepijete, ale pořád vás zajímají její vlivy na lidský organismus, či potřebujete chuť matchy do nějakého vašeho oblíbeného pokrmu.
Tento čajový prášek obsahuje přes stokrát vyšší koncentrace antioxidantů, než jsou čísla naměřená u i tak již lidskému zdraví velmi blahodárného zeleného čaje. Společně s tím se v něm nachází i třeba takový antioxidant jako EGCG, který povzbudí metabolismus člověka cca o třetinu, tím též zároveň pomáhá lidem při snižování tělesné váhy. Běžný způsob přípravy tohoto čaje tkví v rozmíchání prášku ve vodě, a nápoj se konzumuje i s ním. Z toho důvodu existuje při vaření nepřeberné množství, jak se dá matcha zpracovat a využít.
Jedná se o skvělou volbu pro všechny, jež hledají pozoruhodný a zároveň velmi zdravý způsob, jak ozvláštnit domácí čajové koláčky, různé druhy sušenek či zmrzlinu, jejíž matcha varianta je nejpopulárnější. Matcha vašim pokrmům dodá nejen překrásnou zelenou barvu, chuť a aroma, avšak v neposlední řadě pochopitelně očekávejte i silné antioxidační účinky.
Mezi nejjednodušší a nejrozšířenější varianty u milovníků zdravého životního stylu patří přirozené spojení matchy s jogurtem anebo sýrem cottage. Jestli byste rádi okusili zdravou snídani, smíchejte zkrátka trošku prášku matcha s vaším oblíbeným jogurtem nebo sýrem cottage, dobře vše promíchejte a na závěr přidejte kousky ovoce dle vlastní chuti.
Chcete hezky a zdravě ozdobit nějaký ten dezert, zmrzlinu anebo kousek cheesecaku? Použijte špetku čaje matcha! Práškový čaj matcha můžete přirozeně podle libosti přidat jako jednu ze surovin i během běžného vaření. Velice populární jsou třeba i takové palačinky s matkou. I ty se dají podle chuti naplnit ovocem. Matchu objevíte i v oblíbených čajových cupcakes, kdy při přípravě postačí přimíchat trochu prášku do samotného těsta.
Nejspíše si myslíte, že čaj matcha nespadá mezi tu úplně nejlevnější záležitost. To možná ne, avšak pokaždé byste měli mít na paměti to, že v dnešní době na trhu pořídíte velké množství tříd, jež se od sebe cenově častokrát velice výrazným stylem odlišují. Ale hlavně, pro svou vysokou popularitu jsou druhy matchy coby kulinářské ingredience dnes pevnou součástí také její nabídky i druhy určené právě ke kuchyňskému použití. Tyto druhy pak bývají většinou cenově dostupnější.